DesignGroup and Norton Healthcare Collaborate to Redesign Existing Medical Space

The project provides a physical space that aligns with the quality of clinical that patients expect from Norton Healthcare.

By HFT Staff
May 13, 2022

DesignGroup collaborated with Norton Healthcare to construct the Norton Neuroscience Institute (NNI). An approximately 45,000-square-foot redesign of the third and fourth floor of an existing medical office building, the project provides a physical space that aligns with the quality of clinical care patients expect. The NNI design is focused on patients and staff, with clinical space designed to maximize ease of use and flexibility.  

The newly designed NNI expands upon the Norton brand, letting visitors know they have arrived at a comprehensive clinical specialty office dedicated to the health of the human brain. Each floor is designed around a centrally located lobby that utilizes artwork and interactive design elements. 

The lobby and waiting area are designed in a concentric circle with subspecialty clinics radiating like spokes from the hub, creating an environment that fosters innovation and collaboration, which is especially important when dealing with complex cases typical of a neuroscience patient. This provides ease of access to treatment spaces for neuroscience patients with vision or mobility deficiencies. The staff work in the outermost ring – in shared work zones along the perimeter – creating an offstage collaborative work environment. This allows freedom to collaborate and share resources across the different centers, as well as maximize access to natural light. 

Additionally, visitors feel as though they are at the center of care, having the subspecialties come to them rather than having to make multiple appointments with each. The lobby and waiting area are a calm and relaxed setting with plenty of natural light and conversational seating clusters. Educational content is displayed throughout the area digitally and with neuro-inspired art. 

Most of the subspecialty clinics occupy the third floor, adding 55 exam rooms dedicated to neuroscience outpatient care. Each center of excellence has the capacity to tailor their space to the patient mix they might see on a given day. It also allows the centers to be nimble and adjust dependent on the number of clinical staff at a given time. 

The fourth floor houses: the Cressman Neurological Rehabilitation center; a multi-disciplinary clinic; neurodiagnostic services; a pain management clinic; and a multi-purpose space immediately off the main lobby. Like the main clinic floor, the waiting space is at the center with access to patient amenities and natural light. 




See the latest posts on our homepage Share

Topic Area: Construction


Recent Posts
Recent Posts

Strategic Planning for Healthcare Workers’ Safety and Health


The COVID-19 pandemic and recent climate change and weather-related events have reinforced the importance of ensuring patient and staff safety.

5/20/2022

ThedaCare Breaks Ground to Modernize Wisconsin Hospital


The expansion of the new emergency department will create additional care space within the facility.

5/20/2022

Nichlaus Children’s Hospital Unveils First Wayfinding App 


The first of its kind app provides visitor and patients with turn-by-turn navigation around the hospital’s campus.

5/20/2022

How Flooring Impacts Healthcare Facilities


Poor design decisions and improper cleaning can increase risk of falls and infections.

5/19/2022

ARHS Opens New Heart and Vascular Clinic


Ashe County residents will now have more convenient access to services closer to home.

5/19/2022






FREE
NEWSLETTER

News & Updates • Webcast Alerts • Building Technologies

All fields are required.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.



You Might Like