HGA Completes Children's National Hospital Project

Many different factors were considered in the design process for this project.

By HFT Staff


National interdisciplinary design firm HGA announced the completion of Children’s National Hospital’s new arrival and patient experience located in Washington, DC. The institution, dedicated to neonatal care, neurosurgery, oncology and other specialties, and sought after by patients and families from all over the nation, needed an upgraded arrival experience.   

Prior to the transformation, most patients and their families accessed the 323-bed facility from a sub-level garage, where low ceiling heights caused poor acoustics, low lighting added to heightened anxiety levels and lack of visual wayfinding cues contributed to a feeling of confusion. To create an improved experience, HGA’s integrated internal team of designers, registered nurse and researchers analyzed the patients’ journey through the existing sequence, surveyed families and staff, and developed solutions to create a more hospitable and safer arrival to the hospital.   

Features of the fully modernized entrance experience include:   

  • Vehicular traffic functions, including drop-off, pick-up and ‘kiss and ride’ areas were designed for transparency and ease of flow   
  • ADA-accessible parking areas were expanded  
  • Pedestrian circulation routes and entries were separated from staff shuttles for safety and efficiency  

Additional improvements include a three-bank elevator system exclusive to visitors, new signage and color-coded floor assignments coordinated with the hospital’s wayfinding improvement project. A grand stairway in warm neutral tones and indirect lighting connects visitors to the main atrium and visitor check-in area.   

HGA considered age, cognitive levels, diminished vision, neurodiversity and accessibility when specifying lighting materials, placements and illuminance. Interior lighting was specified with low unified glare ratio (UGR) levels and regressed lighting fixtures infused underground hallways and elevator bays in ways that will not overwhelm children sensitive to light or their surroundings.  

The new arrival sequence features a design that is calming and sensory stimulating – together they engage the visitor and help place them at ease. Engaging tactile surfaces now provide positive distractions. They include pops of color along accent walls and a 15-foot-tall structure, provided by RxArt Foundation titled, “Tree to Be Me,” that stands at the base of the stairway. The mixed media work of marble, steel and fabric, created by The Haas Brothers, resembles a “magical beaded palm-tree” and features a “resident monkey” who greets visitors as they ascend the winding staircase.   



July 5, 2023


Topic Area: Interior Design


Recent Posts

How Technology is Evolving Healthcare Design

Emerging technology is changing the way healthcare facilities are designed from the very beginning.


Cedars-Sinai Joins White House AI Consortium

Cedars-Sinai has also joined the TRAIN group, which is led by Microsoft.


Update Survey Spotlights Pay for Security Professionals 

Managers can sort the salary data based on titles, responsibility, gender, location, experience and certification.


OSF HealthCare Saint Elizabeth Medical Center – Peru Opens

The newly opened hospital is more focused on outpatient services.


Healthcare Ranks Highest for Ransomware Complaints: Report

The healthcare and public health sector filed 249 ransomware complaints to the FBI in 2023.


 
 


FREE Newsletter Signup Form

News & Updates | Webcast Alerts
Building Technologies | & More!

 
 
 


All fields are required. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.