Q: Is there a code requirement for testing magnetic-locking devices, for a facility maintenance director?
A: There is a requirement in NFPA 72-2010, section 14.4.5 that all interface devices (i.e. relays, control modules) be tested once per year. Since the magnetic locks are connected to the fire alarm system via an interface relay, then the magnetic lock needs to be tested once per year to ensure it disconnects during a fire alarm signal. This test is required to be conducted by someone who is certified in accordance with NFPA 72.
Brad Keyes, CHSP, is the owner of KEYES Life Safety Compliance, and his expertise is in the management of the Life Safety Program, including the Environment of Care and Emergency Management programs.
What To Know Now About OSHA's Updated Hazcom Rule
HealthSource of Ohio and UC Health Partner for New Medical Office Building
NorthShore Health Centers Investigates Data Security Incident
Healthcare Ransomware Attacks Reach Record High in Q3 2026
Bon Secours Mercy Health Acquires Fauquier Health