Focus: Fire-Life Safety / Column

Regulations, Codes & Standards Q&A: Operating Rooms As Hazardous Areas

Brad Keyes discusses regulations for operating rooms

By Brad Keyes / Special to Healthcare Facilities Today


Q: Our facility has an operating room and clean core area which are separated from the remainder of the building by one-hour construction. We were recently cited for not having one-hour fire separation between the operating rooms and clean core area. The clean core area is more than 100 square feet, contains combustible storage (gauze, plastic wrapped instruments, etc.) on open shelves, is regularly occupied, and has non-latching doors into the operating rooms. The building is protected by automatic sprinklers.

Are we really required to provide fire separation between the two spaces? If both the operating room and clean core are treated as hazardous areas could we eliminate the fire separation requirement between the two space? Would the separation requirement apply to procedure rooms with large quantities of combustible storage?

A: Yes, the requirement to have separation barriers does apply to procedure rooms and core areas. You ask if you can designate the operating room as a hazardous area and therefore not have to provide separation between the core area and the OR. The answer to that question is… it depends.

It depends mainly on the authority having jurisdiction performing the inspection. Some AHJs will allow an OR to be classified as a hazardous area, and some will not. Some AHJs believe anywhere where a patient is located should not be considered a hazardous area.

To be sure, the Life Safety Code does not have specific language that prevents the OR from being classified as a hazardous area, but there are subtle overtures in the LSC that imply patients should not be in a hazardous area, such as section 19.2.5.7.1.3 (A) of the 2012 LSC. It really is up to the AHJ who cited you for the deficiency. I suggest you submit a Plan of Correction to them that says the OR is a hazardous area and see if they accept that.

Brad Keyes, CHSP, is the owner of KEYES Life Safety Compliance, and his expertise is in the management of the Life Safety Program, including the Environment of Care and Emergency Management programs.



August 19, 2020


Topic Area: Regulations, Codes & Standards


Recent Posts

What To Know Now About OSHA's Updated Hazcom Rule

The update requires careful attention because compliance is not optional, and OSHA has set firm deadlines extending through 2028.


HealthSource of Ohio and UC Health Partner for New Medical Office Building

Construction is anticipated to be completed in 2028.


NorthShore Health Centers Investigates Data Security Incident  

The organization became aware of suspicious activity on its computer network on or around Aug. 10, 2026, and took steps to secure its systems.


Healthcare Ransomware Attacks Reach Record High in Q3 2026

The report documented 306 ransomware attacks against healthcare organizations in Q3.


Bon Secours Mercy Health Acquires Fauquier Health

Fauquier Health is a 97-bed acute care community hospital serving Fauquier County and the broader Warrenton region.


 
 


FREE Newsletter Signup Form

News & Updates | Webcast Alerts
Building Technologies | & More!

 
 
 


All fields are required. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.