Case study / Focus: Facility Design

How a Houston homeless healthcare facility designed a space for comfort and durability

March 28, 2017

Healthcare for the Homeless Houston (HHH) is a nonprofit organization that provides long-term care for a growing population of vulnerable and marginalized homeless men, women and children. Founded in 1999, HHH began as a small two-room clinic situated in the corner of a crowded day shelter, but over the years was forced to adapt in size and scope in response to immense growth in the population it serves. 

Recently, HHH hired Page, an architecture and engineering firm, to help design its new headquarters — a three-story building in downtown Houston with 20,375 square feet of clinic and office support space.

The multimillion-dollar renovation allowed HHH to quadruple the size of its headquarters; but more important, it enabled the healthcare nonprofit to increase the number of people it serves. 

However, with more space comes even more foot traffic, which is why the team at Page sought a highly durable and equally as welcoming flooring solution for the many high traffic areas within the new space. Here’s how Parterre helped designers at Page achieve the desired look and feel within the nonprofit’s new space.

The Challenge

The renovation project involved substantial changes to the exterior of the existing three-story building, which was once the home of the Seafarer’s Union, but also to the interior of all three floors. 

The challenge from the outset was to completely transform the outdated downtown building into a welcoming and comfortable place where clients felt they were being taken care of and not simply hustled through the facility. Leaders of the nonprofit expressed one of the biggest goals of the design project was to ensure that the new space didn’t feel like a bus station.

When it came to flooring, the design team sought products from five different flooring companies — with the main goal of finding a wood or wood-look flooring design capable of not only withstanding a lot of foot traffic and use, but also a design that would exude a comforting residential aesthetic.

The Solution

After receiving samples from five vendors — HHH purchased over 2,200 square feet of premium vinyl plank product. Designers chose the flooring not only for its stylish appearance, but also luxury vinyl tile’s proven track record of withstanding wear and tear from heavy foot traffic.

And because it would be the first thing a client would see upon visiting the clinic, designers decided to use Parterre’s luxury vinyl plank product in all reception and waiting areas, including the stairways, on the second and third floors of the building.

 

 

 

See the latest posts on our homepage

Share:

Topic Area: Interior Design


Recent Posts
Recent Posts

Waiting rooms should be improved, not eliminated


Simple amenities can make a big difference, according to an article on the Healthcare Design website

4/28/2017

Effective space programming can ease growing pains


New technologies and legislation mean that healthcare facilities often must change the way they deliver care

4/28/2017

OSHA Recognizes Workers’ Memorial Day


4/28/2017

PolyU Designs 'Smart Scar-Care' Pad To Create A 'Scar-less' World


4/28/2017

Prior Authorization One of Several Key Topics Impacting the Healthcare Landscape to be Discussed at WEDI 2017


4/28/2017





Post Comment




FREE
NEWSLETTER

• News and Updates
• Webcast Alerts
• Building Technologies



All fields are required.