Q&A on locks on patient sleeping rooms

In a recent Q&A on the FacilityCare website, consultant Brad Keyes answered a question about locks on patient sleeping rooms


In a recent Q&A on the FacilityCare website, consultant Brad Keyes answered a question about iconnecting bridges.

Q: Are locks permitted on patient room doors? Where can I locate the NFPA requirements for adding new hardware to patient room doors?

A: Section 19.2.2.2.2 of the 2000 Life Safety Code says locks are not permitted on patient sleeping room doors. However, an exception to this standard says key-locking devices that restrict access to the room from the corridor and that are operable only by staff from the corridor side shall be permitted.

Read the complete answer. 

 



March 28, 2016


Topic Area: Safety


Recent Posts

What To Know Now About OSHA's Updated Hazcom Rule

The update requires careful attention because compliance is not optional, and OSHA has set firm deadlines extending through 2028.


HealthSource of Ohio and UC Health Partner for New Medical Office Building

Construction is anticipated to be completed in 2028.


NorthShore Health Centers Investigates Data Security Incident  

The organization became aware of suspicious activity on its computer network on or around Aug. 10, 2026, and took steps to secure its systems.


Healthcare Ransomware Attacks Reach Record High in Q3 2026

The report documented 306 ransomware attacks against healthcare organizations in Q3.


Bon Secours Mercy Health Acquires Fauquier Health

Fauquier Health is a 97-bed acute care community hospital serving Fauquier County and the broader Warrenton region.


 
 


FREE Newsletter Signup Form

News & Updates | Webcast Alerts
Building Technologies | & More!

 
 
 


All fields are required. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.